Risotto
– popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich,
przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu (szpik wołowy, masło,
czasem oliwa) razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina
(wytrawne), lub innego wytrawnego alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego
na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Po ugotowaniu ryż miesza się z
utartym serem (parmezan), świeżym masłem (najlepiej lekko solonym),
śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu aksamitną
konsystencję.
Risotto z gruszką i serem gorgonzola
14 zł
Risotto z papryką, cukinią, bakłażanem z dodatkiem pieczonych pomidorów
14 zł
Risotto z kurczakiem, kurkami, podgrzybkami,
groszkiem strączkowym i parmezanem 19 zł
Risotto z łososiem, krewetkami tygrysimi, szparagami
28 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz